Κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν ή μήπως δεν είναι έτσι;


ΑΠΟΨΗ: Οι πρόγονοι μας έλεγαν "κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν", δηλαδή καλύτερα να σιωπά κανείς παρά να μιλάει. Αυτό όμως στην σημερινή εποχή όπου οι πάντες εκφέρουν άποψη για τα πάντα αδιάφορο αν τα γνωρίζουν ή ακόμη χειρότερα αν έχουν την ικανότητα να τα καταλάβουν, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος εντυπώσεις.

Επίσης πολλές φορές υπάρχουν σκοπιμότητες ακατανόητες ή και αόρατες. Τα τελευταία ένα - δύο χρόνια εκπορεύεται από μία συγκεκριμένη πλευρά με θητεία δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και νυν δημοτικού συμβούλου, ένας πόλεμος κατά της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας χωρίς την παράθεση στοιχείων ή χωρίς την παράθεση επιχειρημάτων απλά και μόνο με την επίκληση της οικονομικής κρίσης. Θα όφειλε κανείς να ακούσει αυτές τις απόψεις αν συνοδεύονταν από θέσεις και προτάσεις, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται αυτό.

Αυτή η πλευρά λοιπόν ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να μειωθεί και άλλο η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου Βέροιας προς την ΚΕΠΑ με την αόριστη και κατά την προσωπική μου γνώμη για τα πανηγύρια (τα οποία ομολογώ ότι υπηρετούν σχετικά καλά, αλλά μέχρι εκεί) άποψη ότι διανύουμε οικονομική κρίση, ενώ θα έπρεπε εφόσον έχουν διαφορετική γνώμη να παρουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες ίσως θα μπορούσα να συμφωνήσω. Προφανώς και ο Δήμος Βέροιας αλλά και η ΚΕΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και προσαρμόζονται ανάλογα και για το λόγο αυτό  περιορίστηκε η  ετήσια επιχορήγηση.         

Τονίζω ότι η ΚΕΠΑ υλοποίησε πάντοτε τους προϋπολογισμούς της σε επίπεδα άνω του 90% στα έσοδα της και πριν την κρίση αλλά και μετά την οικονομική κρίση, ενώ συγκράτησε τα έξοδα της στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της. Αλήθεια, όταν η συγκεκριμένη πλευρά είχε καίρια θέση στην διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, στη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής , μπορεί να μας πεί τις επιδόσεις της στην είσπραξη των ιδίων εσόδων του Δήμου που κατά την άποψη μου είναι το σημαντικότερο πρόβλημα;

Ακόμη ισχυρίζεται η πλευρά αυτή ότι η ΚΕΠΑ θα πρέπει να πληρώσει από ίδια έσοδα και τα χρέη που ανέλαβε από τις άλλες δημοτικές επιχειρήσεις μετά την συγχώνευση τους το 2011(πρακτικά οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βέροιας), χρέη που ήταν άνω του 1.000.000€, ενώ γνωρίζει ότι  με βάση τον ν.3852/2010 αλλά και αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Δήμος αναλαμβάνει μέσω της συμμετοχής του στο κεφάλαιο της ΚΕΠΑ να αποπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. Άλλωστε γνωρίζει ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που τα ορίζει αυτά και αναγνωρίζει οφειλή του Δήμου Βέροιας προς την ΚΕΠΑ ποσού 435.000€. Ειδικά φέτος η ΚΕΠΑ πλήρωσε από ίδια έσοδα περίπου 45.000€ για να εξοφλήσει χρέη προηγούμενων δημοτικών επιχειρήσεων στερώντας αυτά τα χρήματα από υποτροφίες σε μαθητές της, από ανανέωση του εξοπλισμού της(όργανα και στολές φιλαρμονικής, στολές δημοτικών χορών κλπ) δράσεις για τους δημότες της πόλης κλπ

Αντί λοιπόν κάποιοι  να καταθέτουν υλοποιήσιμες προτάσεις για διάλογο φωνασκούν απλά και μόνο ίσως για να δικαιολογήσουν την  πολιτική τους ύπαρξη. Θα τους παρακολουθούμε και θα απαντάμε από εδώ και πέρα γιατί όπως λέει και ο Καβάφης στον Λόγο και Σιγή "Λαλήσωμεν, λαλήσωμεν -σιγή δεν μας αρμόζει".

Βέροια 30 Νοεμβρίου 2014
Δημήτριος Κων/νου Ταρατσίδης
Μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΠΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο