Σύνδρομα: «Folie a deux» και «του Ικάρου» (του Δ. Ταρατσίδη)


ΑΠΟΨΗ: Επηρεασμένος από το πρόγραμμα «Επιμόρφωση στην ψυχολογία, συμβουλευτική και προπονητική ζωής», που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το ΚΕΚ Ακάδημος και την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας (να παινέψουμε και λίγο το σπίτι μας) είπα να ασχοληθώ λίγο και με τα σύνδρομα. Θα με ρωτήσετε γιατί? Γιατί είναι αλήθεια ότι παρατηρώ ορισμένες συμπεριφορές στον περίγυρο μου και θέλω να προσπαθήσω τουλάχιστον να τις ερμηνεύσω και να τις κατανοήσω.

Έτσι διάβασα στην WIKIPEDIA, ότι σύνδρομο είναι ένα σύνολο κλινικών συμπτωμάτων και ότι στην ιατρική βιβλιογραφία υπάρχουν πολλά σύνδρομα που έχουν λάβει την ονομασία τους κυρίως από γιατρούς που τα παρατήρησαν και τα μελέτησαν. Βέβαια δεν έχουν όλα τα σύνδρομα ονόματα γιατρών. 

Έτσι στην σελίδα psychologynow.gr έπεσα πάνω σε ένα σπάνιο ψυχολογικό σύνδρομο που έχει την χαριτωμένη ονομασία «Folie a deux». Η μετάφραση στα ελληνικά είναι «τρέλα που μοιράζεται στα δύο». Η τεχνική ονομασία του είναι «διαμοιρασμένη ψυχωτική διαταραχή». Οι πάσχοντες είναι δύο(καμιά φορά και περισσότερα) άτομα που ζουν συνήθως κοντά και μοιράζονται την ίδια αυταπάτη. Σιγά το σπάνιο λέω εγώ «ο ειδικός ψυχολόγος». Εγώ μόνο ξέρω δύο περιπτώσεις: η μία είναι δύο γνωστοί μου φίλαθλοι του Άρη που πιστεύουν ότι θα πάρουν πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο τα επόμενα τριάντα χρόνια και η άλλη περίπτωση πάλι δύο γνωστοί μου που πιστεύουν ότι χωρίς αυτούς θα σβήσει η Βέροια από τον πολιτιστικό χάρτη.

Ακόμη μιας και τώρα τελευταία ασχολήθηκα με τους Άτλαντες και τους Τιτάνες, θέματα της Ελληνικής Μυθολογίας, ανάτρεξα πάλι σε αυτήν. Έτσι ανακάλυψα το σύνδρομο του Ίκαρου. Ο Ίκαρος ήταν γιος του Δαίδαλου που ήταν περίφημος τεχνίτης αρχιτέκτονας και κατασκευαστής του Λαβύρινθου. Όταν ο Δαίδαλος έπεσε στην δυσμένεια του Μίνωα βασιλιά της Κρήτης κατασκεύασε γι’ αυτόν και τον γιό του φτερά που τους βοήθησαν να πετάξουν και να δραπετεύσουν από την Κρήτη. Ο Ίκαρος όμως παρακούοντας τις εντολές του πατέρα του, πλησίασε τον ήλιο και έτσι έλιωσε το κερί που κρατούσε τα φτερά του, με αποτέλεσμα να πέσει και να πνιγεί στη θάλασσα, που από τότε ονομάστηκε Ικάριο πέλαγος. Από την μελέτη του μύθου του Δαίδαλου και του Ίκαρου προκύπτει ότι το μοναδικό  προσόν του Ίκαρου ήταν ότι ήταν γιος του Δαίδαλου. Η αλαζονεία που έδειξε τελικά ο Ίκαρος έφερε και την παραδειγματική τιμωρία του με την πτώση του και τον χαμό του. Αντί να αισθανθεί ανακούφιση και ευγνωμοσύνη για την σωτηρία του, υπερεκτίμησε τις ανύπαρκτες δυνάμεις του, υπέπεσε σε ύβρη νομίζοντας ότι μπορεί να πλησιάσει τον ήλιο. 

Θα με ρωτήσετε πάλι γιατί τα λές αυτά? Αλήθεια δεν έχετε δει στο κοντινό σας περιβάλλον  συμπεριφορές άμετρης αλαζονείας, έπαρσης, έλλειψης στοιχειώδους αυτοκριτικής και ικανοτήτων, αχαριστίας προς τους ευεργέτες, τιποτολογίας που ανάγεται σε κάτι σημαντικό και αυταπάτης για το πραγματικό μέγεθος κάποιων προσώπων? Τουλάχιστον το όνομα του Ίκαρου έμεινε στην αιωνιότητα από το Ικάριο πέλαγος, ενώ τα ονόματα των παραπάνω προσώπων θα είναι παραδείγματα προς αποφυγή. Για να μην κουράζω όμως άλλο οφείλω να ομολογήσω κάτι. Δεν υπάρχει επιστημονικά κατοχυρωμένο σύνδρομο Ίκαρου. Είναι μία δική μου επινόηση. Λέτε να διακατέχομαι από κάποιου είδους σύνδρομο?

Δημήτριος Κων/νου Ταρατσίδης
Μέλος Δ.Σ. ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο