Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση "Πέντε Σιωπές" του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (σχόλιο, φώτο, βίντεο)


Συνέντευξη Τύπου για την επικείμενη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Πέντε Σιωπες» της Σήλα Στήβενσον, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου δόθηκε το πρωί της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου 2021, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων Συρμούλα Τζήμα έκαναν μια σύντομη εισαγωγή και η ψυχολόγος Έφη Τσαπαροπούλου από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δ. Βέροιας αναφέρθηκε στην συνεργασία της με τον σκηνοθέτη της παράστασης. 

Ακολούθως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, που σκηνοθετεί και την παράσταση, Γιάννης Παρασκευόπουλος μίλησε για… όλα. Τόσο για το έργο, που πραγματεύεται δύσκολες καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας (περισσότερα για το έργο θα πούμε όταν δούμε την παράταση), όσο και για το ίδιο το ΔΗΠΕΘΕ και το μέλλον του… 

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η φετινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ είναι «μια τελευταία ευκαιρία» για το Θέατρο και από το πως θα πάει θα φανεί αν το κοινό της Βέροιας θέλει και χρειάζεται το ΔΗΠΕΘΕ… Την κάθε παράσταση θα μπορούν να την παρακολουθούν έως 50 άτομα και θα γίνουν 19 παραστάσεις. Αν στις 19 παραστάσεις δεν βρεθούν 900 άτομα να τις παρακολουθήσουν τότε αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, όπως σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος. Κι αυτό διότι το θέμα δεν είναι να υπάρχει ένας θεσμός απλά και μόνο για τους τύπους ή για τον διαμοιρασμό θέσεων. Το θέμα είναι, κατά τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, το κοινό να αγκαλιάζει και να επιζητά το θέατρο. 

Το «στοίχημα» που έβαλε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ είναι ξεκάθαρο: Το κοινό της πόλης θα δώσει την απάντηση για το αν πρέπει ή όχι να υπάρχει ΔΗΠΕΘΕ. 

Βεβαίως, αυτή η αιχμηρή θα λέγαμε αναφορά προκάλεσε κάποια αμηχανία στον πολιτικό επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ, ωστόσο θεωρούμε πως χρειάζεται ιδιαίτερο σθένος να ειπωθεί αυτή η κουβέντα. Θέλουμε ΔΗΠΕΘΕ στη Βέροια; Ορίστε, ιδού η Ρόδος! Δεν θέλουμε; Ας το γυρίσουμε την πλάτη. 


Πέρα από το αν θέλουμε ή όχι θέατρο, μεγάλη κουβέντα έγινε στη συνέντευξη Τύπου, κατόπιν σχετικής ερώτησης του InVeria.gr, για το κατά πόσο το υπό διαπραγμάτευση θέμα, της ενδοοικογενειακής βίας, της κακοποίησης αλλά και της «σιωπής» που πολλές φορές καλύπτει τα παραπάνω μπορούν να εξαλειφθούν αν δεν πέσει ο «σπόρος» από την παιδική ηλικία.

Στο σημείο αυτό η επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Έφη Τσαπαροπούλου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που παίρνει το κέντρο για επισκέψεις σε σχολεία, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε μερικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (στις ηλικίες δηλαδή που θα έπρεπε να δίνεται βαρύτητα, αφού τότε χτίζεται ο βασικός χαρακτήρας κατά την άποψή μας), καθώς πολλοί διευθυντές βλέπουν με διστακτικότητα τις δράσεις, παρά το γεγονός ότι είναι εγκεκριμένα τα όσα λέγονται από το Υπ. Παιδείας. Πάνω σε αυτό ήρθε η επιβεβαίωση του λόγου της κ. Τσαπαροπούλου από την ίδια την απάντηση του Δημήτρη Πυρινού, ο οποίος πέρα από πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ είναι και προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Είπε, λοιπόν, ο κ. Πυρινός ότι οι διευθυντές που είναι διστακτικοί το κάνουν γιατί μπορεί κάποια παιδιά να βγάλουν δημόσια κάποιο πρόβλημα στο σπίτι τους και αυτό θα αποτελούσε λόγο χλευασμού από τα άλλα παιδιά. Σε αυτήν την αναφορά αντέδρασε η Έφη Τσαπαροπούλου λέγοντας ότι ακριβώς αυτό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, αυτό πραγματεύεται και το έργο, τις «σιωπές», το κουκούλωμα, την αποσιώπηση. 

Τελικά, η παράσταση ίσως να μην είναι μόνο «γροθιά στο στομάχι», όπως την χαρακτήρισε η συνάδελφος δημοσιογράφος Σοφία Γκαγκούση, αλλά ευχόμαστε να λειτουργήσει και ως «σφαλιάρα στο μάγουλο», προς αφύπνιση αρχικά και μετά συνειδητοποίηση πως ο καθωσπρεπισμός είναι αποδεκτός όταν έχουμε λύσει όλα μα όλα τα υπόλοιπα προβλήματά μας. Και επειδή δεν πρόκειται – δυστυχώς – να λυθούν, ο καθωσπρεπισμός είναι μη αποδεκτός διότι λειτουργεί ως το «μεγάλο χαλί» που κάτω του κρύβουμε όσα δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να διαχειριστούμε. Και όταν ακούμε για μια νέα γυναικοκτονία, απλώς πέφτουμε από το… συννεφάκι που ζούμε, καθώς πρέπει πάντα… 


***

Για τα… τυπικά στοιχεία της παράστασης δημοσιεύεται παρακάτω το σχετικό δελτίο Τύπου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2021- 2022

Σήλα Στήβενσον - ΠΕΝΤΕ ΣΙΩΠΕΣ
σκηνοθεσία  Γιάννης Παρασκευόπουλος

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζει στην κεντρική παραγωγή του το έργο της Σήλα Στήβενσον Πέντε Σιωπές σε σκηνοθεσία  Γιάννη Παρασκευόπουλου. 

Το έργο 
που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1997, σε ραδιοφωνικό ανάγνωσμα, ξεκινάει με τον Μπίλυ να αφηγείται ένα όνειρο στο οποίο περιγράφει τις μυρωδιές που τον περιβάλλουν (αργότερα το κοινό μαθαίνει πως κακοποιούσε τη γυναίκα και τις κόρες του). Η σκηνή μας δίνει τον τόνο για το τι θα επακολουθήσει, τη σκηνική συνύπαρξη δύο διαφορετικών κόσμων, του ψυχικού – ονειρικού του Μπίλυ με τον πραγματικό κόσμο των τριών γυναικών. Η συγγραφέας φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με τη φρίκη και την οδύνη μιας οικογένειας που πάσχει, πράττει και προσπαθεί να λυτρωθεί, ακόμη και αν γνωρίζει ότι ο πατέρας- φάντασμα του παρελθόντος ίσως δεν φύγει ποτέ. Τον φέρνει όμως αντιμέτωπο και με τη δική του ευθύνη, με τη σιωπή της καθημερινότητας του. «Το ξέρατε, το βλέπατε, αλλά κανείς δε μιλούσε» φωνάζουν. «Το βλέπατε αλλά δε σας ένοιαζε»… «Πέντε σιωπές, μια η δική σας και μια η δική μας». 

Η Παράσταση
στοχεύει στην ανάδειξη ενός θέματος που απασχολεί όλους μας, το θέμα την μη ορατότητας. Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιβάλουμε στον εαυτό μας τη σιωπή, την ακύρωση της υπόστασης μας; Είναι ο φόβος που μας ωθεί στη σιωπή ή ότι δεν έχουμε μάθει να μιλάμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας;  Μας αρκεί  το πρόβλημα να τροφοδοτεί την καθημερινότητα μας  ή έχουμε ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα προς τη λύση του; Σε μια κοινωνία που έχει συνηθίσει να κάνει share το πρόβλημα του άλλου αυτό το έργο έρχεται να μας πει κάτι απλό: κοίτα τον άνθρωπο στα μάτια και μίλα του.
 
Η παράσταση επίσης, μέσα από μια ανήσυχη σχέση με τα όσα συμβαίνουν επί σκηνής, στοχεύει ο θεατής να νιώσει συμμέτοχος, όχι προκαλώντας της ενοχές του για όσα δεν έπραξε, αλλά για να έχει τη δύναμη να μιλήσει, για να είναι ορατός. 

*Κατάλληλο άνω των 16 ετών.

Σημείωμα σκηνοθέτη

5 Σιωπές - 5 Φωνές

Το σκοτάδι που βρίσκονται οι ήρωες του έργου, τους οδηγεί σε μια λυτρωτική μη ορατότητα. Θέλουν να μην γνωρίζει κάνεις το πρόβλημα τους, να μην τους βλέπει κάνεις, να είναι μη ορατοί. 
Κοιτάνε χωρίς μάτια,
αγγίζουν χωρίς αφή,
ακούνε χωρίς αυτιά 
και κραυγάζουν χωρίς φωνή. 
Όταν όμως η λάμψη της εκπυρσοκρότησης τους δείχνει το φως, αντιλαμβάνονται την ανάγκη της ορατότητας, 
την ανάγκη της ησυχίας, 
την ανάγκη της αγνής αγκαλιάς 
και κυρίως τη δύναμη του λόγου. 
Να μιλάς είναι η μεγαλύτερη δύναμη. Να είσαι ορατός. 

Οι 5 Σιωπές δεν είναι άπλα ένα έργο που μας μιλάει για την κακοποίηση, για την ενδοοικογενειακή βία και για τον νόμο της σιωπής που καλύπτει τα πάντα, μας μιλάει κυρίως για την αμηχανία που νιώθουμε απέναντι στο μεγάλο θαύμα της ανθρώπινης ύπαρξης. 
Για ακόμα μια φορά λοιπόν η ερώτηση «Τι είναι  άνθρωπος;» έρχεται να μας στοιχειώσει. 
Αυτή η ερώτηση έρχεται να συγκρουστεί με τη λογική μας κάθε φορά που ψάχνουμε να βρούμε μια λογική απάντηση σε όσα αδιανόητα συμβαίνουν μπροστά μας. Τι είναι Άνθρωπος;

Γιάννης Παρασκευόπουλος

Συντελεστές
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Στεφανοπούλου
Πρωτότυπη Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης 
Κινησιολογία: Αφροδίτη Γεωργιάδου 
Φωτιστής: Αντώνης Στεφανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλειος Γαλουτζής
Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Ηλεκτρολόγος – φωτιστής: Γιώργος Βέγκος
Ηχολήπτης : Αλέξανδρος  Καροτσέρης
Κατασκευή σκηνικού: Διονύσης Λυκοστράτης

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Διανομή 
ΜΠΙΛΥ: Πέτρος Μαλιάρας
ΣΟΥΖΑΝ: Σταυρούλα Κουλούρη
ΤΖΑΝΕΤ: Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου
ΜΑΙΡΗ: Μάγδα Πένσου
ΕΝΑΣ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ: Κωστής Ζήνδρος
ΜΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ - ΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ : Φανή Κονδάρα
ΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Κωνσταντίνος  Ντομουχτσής
ΜΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Όλγα Παπαδοπούλου   
ΕΝΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Τάσος Κουτσάμπασης  
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ: Κατερίνα Γρηγοριάδου 

Η ηχογράφηση και η μίξη της μουσικής έγινε στο -1 studio. 
Έπαιξαν οι μουσικοί: Μάνος Μυλωνάκης (πιάνο, theremin, synthesizers, κρουστά, programming, ηχογραφήσεις πεδίου) Björk Óskarsdóttir (βιολί) Θοδωρής Παπαδημητρίου (τσέλο)

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
Πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021
Θέατρο: Σκηνή Χώρου Τεχνών
Εισιτήρια: 12€ και 8€ τα εκπτωτικά (μαθητικά, φοιτητικά, ΑμΕΑ, ανέργων και άνω των 65)  

Αγορά εισιτηρίων online: 
τηλεφωνικά: 2107234567

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_avlXeuVQKQ
Φωτογραφίες: https://we.tl/t-JQOSa0WfJT\

Λόγω της πανδημίας του covid-19 οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με πλήρη τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και των μέτρων που προβλέπονται από την Πολιτεία. 

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε θερμά:

- για την έγκαιρη προσέλευσή σας, τουλάχιστον 30  λεπτά πριν από την έναρξη, φέροντας έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης καθώς και την αστυνομική σας ταυτότητα για τις αμιγείς παραστάσεις (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) και για τις μεικτές παραστάσεις (Πέμπτη) και αρνητικού αποτελέσματος rapid test 48 ωρών.
-για τα εκπτωτικά εισιτήρια τα αποδεικτικά της έκπτωσης
-για τα εισιτήρια ατέλειας τα αποδεικτικά της ατέλειας

 Η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδό σας από το θέατρο, καθώς και κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι υποχρεωτική.

Βίντεο με αποσπάσματα από τη συνέντευξη (από τον pliroforiodotis.gr):


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο