Βέροια: Στο δημοτικό συμβούλιο οι καταγγελίες Παυλίδη για τον Βιολογικό - Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από την ΔΕΥΑΒ


Το πολυαναμενόμενο θέμα του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒ και των καταγγελιών / ερωτημάτων Παυλίδη για το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας, το βράδυ της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου 2021. 

Στην συζήτηση ήταν παρόντες και συμμετείχαν ο εφευρέτης της μεθόδου που εφαρμόζεται στον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΒ και πρώτος ανάδοχος του έργου (το οποίο πλέον διαχειρίζεται ο γιος του) Γεώργιος Γκανάτσιος, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΒ Θωμάς Αχτσής και ο τεχνικός διευθυντής της Επιχείρησης Δημήτρης Δάσκαλος.

Μετά από 2,5 ώρες διαδικασία περίπου, εκφράστηκαν απόψεις, τέθηκαν ερωτήσεις, υπήρξαν και στιγμές έντασης και τελικά το "δια ταύτα" θα μπορούσε να συνοψιστεί στα όσα γράφονται παρακάτω. 

Για πληρέστερη εικόνα επί του θέματος θα ήταν σκόπιμο να διαβάσει κανείς πρώτα τα άρθρα που παρατίθενται:



Δεν ήταν ακριβώς πιστοποίηση 


Η φερόμενη ως πιστοποίηση της μεθόδου που εφηύρε ο Γιώργος Γκανάτσιος και σήμερα εφαρμόζει ο γιος του Ανδρέας στον βιολογικό καθαρισμό δεν αφορά το σύνολο της μεθόδου, καθώς ο Γερμανός καθηγητής Πίτερ Μάουερ (Peter Maurer) αποφάνθηκε για το σκέλος της μεθόδου που εφαρμόστηκε και μετρήθηκε στα εργαστήρια του, από την οποία όμως έλειπαν δύο στάδια, της ανακύκλωσης της ανόργανης λυματολάσπης και του διαχωρισμού των στερεών ανόργανων υλικών (άμμος, χαλίκια κλπ).

Συνεπώς, υπάρχει μεν πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας μέχρις ενός σημείου, για το άλλο ο καθηγητής δεν αποφάνθηκε διότι δεν το εφάρμοσε. Ο εφευρέτης της μεθόδου Γιώργος Γκανάτσιος ανέφερε πάντως ότι ετοιμάζεται η πλήρης εφαρμογή της μεθόδου του υπό την επίβλεψη του Γερμανού καθηγητή για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα. 

Σε κάθε περίπτωση, με την παραπάνω παραδοχή αποδείχθηκε πως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ έκανε λάθος και ήταν ανακριβή τα όσα έλεγε το περασμένο καλοκαίρι περί λήψης πιστοποίησης για την μέθοδο.

Τελικά, τι γίνεται με την λυματολάσπη;

Το ερώτημα αν ρίπτονται χωρίς επεξεργασία λύματα ή λυματολάσπη στην τάφρο 66 απαντάται εμμέσως από τα παραπάνω. Δηλαδή, ο κ. Γκανάτσιος ανέφερε ότι εφόσον γίνει η πρώτη διεργασία από την οποία προκύπτει λυματολάσπη, αυτή στη συνέχεια τίθεται ξανά προς επεξεργασία και εκ νέου αποικοδόμηση (διάσπαση οργανικής ένωσης) και όσα υλικά τελικά δεν αποικοδομούνται περαιτέρω (άμμος και χαλίκια συνήθως) συλλέγονται σε ειδικά δοχεία που απομακρύνονται από άλλη συμβεβλημένη εταιρία.

Από τα παραπάνω (εφόσον ισχύουν στην πράξη) δίνεται η απάντηση στο που πηγαίνει η λυματολάσπη (που αποτελεί το 30 με 40 % της αρχικής ποσότητας των αστικών λυμάτων). Γίνεται, με λίγα λόγια, αρχικά διαλογή των μεγάλων υλικών (πάνες, σερβιέτες κλπ), στη συνέχεια πραγματοποιείται η βιολογική αποσύνθεση με τη χρήση μικροοργανισμών, η λυματολάσπη που προκύπτει τίθεται σε περαιτέρω επεξεργασία που διαλύει τα πιο δύσκολα αποικοδομούμενα υλικά (βλέπε χαρτί) και διαχωρίζει τα μη αποικοδομούμενα στερεά υλικά (άμμος, πετραδάκια κλπ). 

Κατάθεση των στοιχείων για περαιτέρω έρευνα από τον Π. Παυλίδη σε δικαστικές και περιβαλλοντικές αρχές


Ο Παύλος Παυλίδης στην αρχική του τοποθέτηση ζήτησε την υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου για να κατατεθεί ο φάκελος με όσα στοιχεία συνέλεξε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στις αρμόδιες αρχές και σχετιζόμενους φορείς. 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα καταθέσει τον φάκελο στον Εισαγγελέα Βέροιας και στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, θα αποστείλει τον φάκελο με το ερωτηματικό της πιθανής σοβαρής περιβαλλοντικής μόλυνσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και στα κόμματα του Eλληνικού Κοινοβουλίου, στις οικολογικές οργανώσεις, που - όπως ανέφερε - εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, αλλά και γνώση στα θέματα περιβάλλοντος, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελικά, παρά το αίτημα Παυλίδη για ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασής του για στήριξη του Σώματος στις παραπάνω ενέργειες, δεν έγινε καν ψηφοφορία, με την δικαιολογία από πλευράς του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Άρη Λαζαρίδη ότι εφόσον ο κ. Παυλίδης ούτως ή άλλως θα προβεί σε αυτές, δεν έχει κανένα νόημα η ψηφοφορία. 

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση της ΔΕΥΑΒ σε βάρος Παυλίδη - Γουλτίδη


Από την συζήτηση προέκυψε ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ αποφάσισε η Δημοτική Επιχείρηση να κινηθεί νομικά κατά των Παύλου Παυλίδη και Γιώργου Γουλτίδη (επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Συνδημότες", αντίστοιχα), υποβάλλοντας μήνυση σε βάρος τους για συκοφαντική δυσφήμιση της Επιχείρησης. 

Δηλαδή, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ ισχυρίζεται ότι με τα όσα είπαν, δήλωσαν και έγραψαν οι δύο αιρετοί του Δ. Βέροιας προκαλείται δυσφήμηση σε βάρος της Επιχείρησης και το θέμα πλέον παίρνει την δικαστική οδό (από πλευράς της ΔΕΥΑΒ), ενώ - όπως προαναφέρθηκε - θα πάρει την ίδια οδό με την κατάθεση των διαθέσιμων στοιχείων του Παύλου Παυλίδη για να εξεταστεί αν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από τις δικαστικές και άλλες αρχές, κόμματα και φορείς. 

Αιχμές για υποκινούμενα συμφέροντα


Από πλευράς της ΔΕΥΑΒ, τόσο δια του προέδρου της Επιχείρησης Στέργιου Διαμάντη, όσο και δια του Γενικού Διευθυντή της Θωμά Αχτσή, αφέθηκαν σαφείς υπαινιγμοί περί εμπλοκής στο όλο θέμα πρώην συνεργατών του εργολάβου του έργου του βιολογικού καθαρισμού. Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρο αν ισχυρίζονται ότι οι καταγγελίες γίνονται μεθοδευμένα και σε συνεργασία οικονομικών και πολιτικών παραγόντων ή ότι ενδεχομένως να γίνεται έμμεση παρέμβαση δια των δημοτικών συμβούλων που ανακινούν το θέμα, χωρίς οι ίδιοι να έχουν γνώση αυτής της μεθόδευσης και απλώς κινούνται από ειλικρινές ενδιαφέρον και αγωνία για τα πραγματικά γεγονότα. 

Πάντως χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Θωμά Αχτσή σε συγκεκριμένα ονόματα που βρίσκονται πίσω από τις αρχικές ανώνυμες καταγγελίες που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ότι ενώ είχε εφαρμοστεί η μέθοδος της ΔΕΥΑΒ σε βιολογικό της ΕΥΑΘ στην ΒΙ.ΠΕ. της Σίνδου και αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητά της μέσα από έκθεση επιβλέποντος υπαλλήλου της Εταιρείας Ύδρευσης - Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, ωστόσο "πνίγηκε και η έκθεση και ο υπάλληλος", όπως είπε ο κ. Αχτσής.

Στην ουσία μιλούν για πόλεμο συμφερόντων μεταξύ επιχειρηματιών και, εδώ που τα λέμε, τα οικονομικά μεγέθη είναι μεγάλα...

Η... εμπλοκή του InVeria.gr


Άθελά μας, στην όλη συζήτηση ενεπλάκη και το όνομά μας! Μιλώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, επικαλέστηκε δημοσίευμα του InVeria.gr στο οποίο δημοσιεύεται η σχετική αλληλογραφία μεταξύ του δημοτικού συμβούλου της παράταξης "Συνδημότες" Γιώργου Γουλτίδη με τον Γερμανό καθηγητή Μάουερ

Σε ένα από τα σχετικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν, τα οποία απεστάλησαν σε όλα τα ΜΜΕ μαζί με την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Παυλίδη στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, εμφανίζεται ένας σύνδεσμος (link) που αναγράφεται εταιρία και το όνομα πρώην συνεργάτη του κ. Γκανάτσιου, γεγονός που - κατά τον κ. Διαμάντη - αποδεικνύει ότι το e-mail προς τον κ. Μάουερ εστάλη σε συνεργασία με την πρώην συνεργάτη του εργολάβου του βιολογικού καθαρισμού.

Η στάση του Δημάρχου


Όσον αφορά στην στάση του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, πέρα από μερικές παρεμβάσεις, άφησε τα πράγματα να πάρουν μόνα τους τον... δρόμο τους. Μέσα από την αντιπαράθεση που διαδραματίστηκε οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο κόσμος έβγαλαν αρκετά συμπεράσματα, χωρίς ο ίδιος να πρωτοστατεί. Πάντως, στην κατακλείδα της όλης συζήτησης ο κ. Βοργιαζίδης τόνισε ότι εμπιστεύθηκαν τον καθηγητή Γιώργο Γκανάτσιο και τις επιστημονικές του μεθόδους, για αυτό συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί του, ωστόσο φυσικά και θα είχαν άλλη στάση αν αποδεικνυόταν στην πράξη ότι δεν εφαρμόζονται όσα έλεγε. 

Ώδινεν όρος και έτεκεν... λάσπην! 


Μπορεί η λυματολάσπη, κατά τον κ. Γκανάτσιο, να είναι δυνατόν με την "πρωτοποριακή του μέθοδο", όπως χαρακτηρίστηκε, να αποικοδομείται θεωρητικά και πρακτικά, ωστόσο η όλη συζήτηση έχει μπόλικη... λάσπη (έστω μεταφορικά). 

Κι αυτό διότι ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές σοβαρές καταγγελίες που δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα. Συνεπώς, κάποια από τις δύο πλευρές ρίχνει... λάσπη με αφορμή την... λυματολάσπη. 

Και εφόσον ήδη έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης το θέμα, σε πρώτη φάση ενδεχομένως να κληθεί ο Παύλος Παυλίδης και ο Γιώργος Γουλτίδης να αποδείξουν ότι δεν έχουν δόλο και δεν θέλουν να συκοφαντήσουν την ΔΕΥΑΒ και από την άλλη, αν κριθεί αναγκαίο, οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΒ θα κληθούν από τις δικαστικές αρχές για απαντήσεις στα ήδη δημοσίως εκφρασθέντα ή ενδεχόμενα νέα ερωτήματα σχετικά με το θέμα. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίασαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι με Σολομώντεια ή... Ποντιοπιλάτεια διάθεση, το θέμα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος από όποιον αρμόδιο φορέα μπορεί να το πράξει. 

Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης


ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ (το θέμα συζητείται από 3:47 έως 6:21)


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο